Så här fungerar verktyget?

Beräkna förmånsvärde

Du börjar med att ange bil och bilmodell samt de ytterligare uppgifter som behövs för beräkning av förmånsvärdet på bilen. Om du endast är intresserad av att ta reda på vad det skulle kosta att äga bilen privat, så behöver du inte fylla i några uppgifter för beräkning av förmånsvärdet. Om det kan antas att du under året kommer att köra mer än 3 000 mil tjänsten så väljer du ”ja”. Om du bedömer att du inte kommer upp i 3 000 mils tjänstekörning, så väljer du ”nej” eller lämnar fältet tomt.

Du behöver ange fordonsskatt för vald bilmodell. För elbilar och laddhybridbilar är fordonsskatten 360 kr. Om du är osäker på fordonsskatten så är ett tips att ta reda på registreringsnummer på annan bil av samma bilmodell och år. Sedan  anger du registreringsnumret i transportsstyrelsens tjänst ”sök fordonsinformation” där du hittar uppgift om fordonsskatt. Klicka här för att komma till tjänsten.

Du ska även ange priset på eventuell extrautrustning.

Ange önskad inkomst 

I nästa steg anger du kommun och den årsinkomst före skatt som du önskar ha när samtliga utgifter för bilen är betalda. Verktyget visar din årsinkomst efter skatt och efter att samtliga utgifter för bilen är betalda. Den inkomst efter skatt som visas har beräknats med vårt skatteuträkningsverktyg och har därför hög precision.

Totalpris för bilen

För att kunna jämföra kostnaderna mellan att äga bilen privat med kostnaderna om företaget i stället äger, hyr eller leasar bilen, så behöver du ange ett inköpspris. Om du är osäker på pris så kan du använda dig av det nybilspris som rapporterats av bilhandeln till Skatteverket. Du hittar detta värde i raden under skattepliktigt förmånsvärde i bilförmånsberäkningen.

Ange antal år som du eller företaget avser att äga eller leasa bilen

För att kunna jämföra årliga kostnader mellan att äga och leasa bilen så är det viktigt att de olika alternativen omfattar samma tidsrymd. Den vanligaste tidsperioden när det gäller leasing av bil är 3 år. Du kan välja mellan 1 – 5 år.

Alternativen privatköp och företagsköp bygger på ett antagande om att du/företaget betalar 20 % i kontantinsats och lånar resterande 80 % och att avbetalningarna på lånet motsvarar värdeminskningen på bilen under den tid som du/företaget äger bilen.

Räntesats billån

Uppskatta räntesats om du eller företaget skulle låna till 80 % av bilens värde. Baserat på angiven räntesats beräknar verktyget den genomsnittliga årliga kreditkostnaden för lånet med hänsyn till att 30 % av ränteutgifterna dras av i din inkomstdeklaration.

Bilens värde vid försäljning

Här ska du uppskatta värdet på bilen vid försäljningstidpunkten. Värdeminskningen är den enskilt största kostnaden vid bilägande. Samtidigt är det svårt att veta vad bilen kommer att vara värd i framtiden. Det bästa tipset är att titta på begagnatsidor på nätet. Om du exempelvis avser äga bilen i tre år, så kan du ta reda på vilka priser som gäller för en tre år gammal bil av samma eller liknande modell idag med mätarställning som är i nivå med hur mycket du beräknas köra bilen under din tid som ägare. Tänk på att det pris som du kan få vid en försäljning i regel är lägre än priset som en auktoriserad bilförsäljare kan ta ut.

Årlig försäkringskostnad

Uppskatta årlig försäkringskostnad.  Under de första tre åren omfattas bilen troligtvis av vagnskadegaranti. Därför räcker det i regel med halvförsäkring dessa år.

Årliga driftkostnader

Uppskatta årliga driftkostnader. För en ny bil handlar det exempelvis om däckslitage, däckbyte, spolarvätska, servicekostnad, biltvätt och torkarblad.

Operationell leasing, summa leasingavgifter 

Summera samtliga avgifter under hela leasingperioden och ange beloppet exklusive moms.  Om fordonsskatt ingår i avgifterna så ska du minska avgifterna med fordonsskatten. Annars kommer kostnaden för fordonsskatt att beräknas som Läs mer under fliken ”operationell leasing”

Finansiell leasing, summa leasingavgifter 

Summera samtliga avgifter under hela leasingperioden och ange beloppet exklusive moms. Läs mer under fliken finansiell leasing

Finansiell leasing; restvärde enligt leasingkontrakt

Ange avtalat restvärde för bilen (inklusive moms) när leasingavtalets utgång. Vid finansiell leasing avtalar parterna om ett restvärde på bilen när avtalet har löpt ut. Om det verkliga värdet på bilen är högre än det avtalade restvärdet så blir mellanskillnaden en förtjänst för företaget som leasar. Är det i stället så att restvärdet är högre än marknadsvärdet på bilen så blir mellanskillnaden en kostnad som det leasande företaget måste betala till leasingbolaget.

Antal mil som bilen kommer att köras i tjänsten

Uppskatta antal mil per år som du kommer att köra bilen i tjänsten. När du använder din egna bil för resor i arbetet, så kan företaget betala ut 25 kr per mil i skattefri milersättning till dig under förutsättning att du själv bekostar drivmedel. Är det i stället så att företaget äger eller leasar bilen så begränsas den skattefria milersättningen till 9,50 kr/mil för rena elbilar och till 12 kr för övriga bilar