
Om du äger ett aktiebolag förväntas du varje år lämna in två viktiga handlingar: en årsredovisning till Bolagsverket och en inkomstdeklaration till Skatteverket.
Många företagare lägger stor omsorg vid att årsredovisningen ska vara korrekt och följa god redovisningssed. Det är utmärkt. Men frågan är: läggs samma noggrannhet på att säkerställa att uppgifterna i inkomstdeklarationen är korrekta och följer gällande skattelagstiftning?
Min erfarenhet efter 20 års arbete med skatt är att svaret ofta är nej.
Sedan revisionsplikten avskaffades för mindre företag 2010 har de flesta valt att inte ha revisor. Det innebär i praktiken att ingen extern part granskar bokföringen eller årsredovisningen. Så länge inga formella fel föreligger (t.ex. fel räkenskapsår), kommer inte heller Bolagsverket att ifrågasätta innehållet.
Skatteverket däremot granskar företagens inkomstdeklarationer. Varje år meddelas tusentals beslut om skattetillägg – ofta därför att skattemässiga regler skiljer sig från redovisningsregler. Det är särskilt vanligt att Skatteverket gör justeringar kopplade till värdepapper, nedskrivningar och utdelningar.
Ytterst är det uppgifterna i inkomstdeklarationen – inte årsredovisningen – som avgör hur mycket skatt företaget ska betala. Och det är fel i deklarationen, inte i årsredovisningen, som riskerar att leda till skattetillägg. Det stora flertalet sådana fel beror inte på fusk, utan på misstag som hade kunnat undvikas.
Detta är frustrerande för alla inblandade – särskilt för de företag som drabbas.
Varför blir det så ofta fel i inkomstdeklarationen?
En viktig förklaring är att många som utvecklar programvara för bokföring, bokslut och deklarationer främst fokuserar på löpande redovisning och årsredovisning. Det är naturligt – god ordning i räkenskaperna är en grundförutsättning för korrekta deklarationer.
Problemet uppstår när man likställer redovisning med beskattning.
Jag har arbetat med skatt i över 20 år – tro mig när jag säger att redovisning och skatt inte är samma sak.
En annan förklaring är kompetensfördelningen. Många redovisningskonsulter har djup kunskap i bokföring och ekonomisystem, men mer begränsad skattekompetens. Det är inte så konstigt – i utbildningar till redovisningsekonom ägnas ofta bara 5–10 % av innehållet åt skatt.
Därför skapade jag Skattotekets deklarationstjänst för aktiebolag
Jag bestämde mig för att utveckla ett verktyg som identifierar skattemässigt relevanta poster i bokföringen och ger konkreta förslag på hur dessa ska hanteras i inkomstdeklarationen.
Företagets bokföring innehåller mängder av signaler som kan användas för att flagga för skatterisker.
Ett exempel:
Om ett företag har bokfört avkastningsskatt på en utländsk kapitalförsäkring, så är detta en kostnad som inte är skattemässigt avdragsgill. Samtidigt ger just denna bokning viktig information som gör det möjligt att beräkna underlaget för avkastningsskatt direkt i deklarationen – automatiskt.
Detta är bara ett av många exempel. Skattotekets deklarationstjänst identifierar poster som rör:
– Ej avdragsgilla kostnader
– Icke skattepliktiga intäkter
– Försäljning av värdepapper
– Utdelningar
– Periodiseringsfonder
– Utländska kapitalförsäkringar och pensionslösningar
– Nedskrivningar och ackord
– Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader
Vad kan du som företagare göra?
Ordning i bokföringen är grunden – men det räcker inte alltid. För att undvika kostsamma misstag i inkomstdeklarationen behöver du:
- Ta reda på om det finns omständigheter i ditt företags situation som kräver särskild skattemässig uppmärksamhet
- Använd ett deklarationsverktyg som hjälper till att identifiera och hantera skattemässiga risker.
- Titta igenom hela deklarationen noggrant innan du skickar in den.
- Lämna en upplysning till Skatteverket om du är osäker