Bilförmån eller mer lön - det är frågan?

Söker du svaret på om det är bäst med lön eller förmånsbil, möts du av mängder av artiklar som beskriver regler, begrepp och principer. Men trots goda genomgångar av skillnaden mellan personalbil, tjänstebil och förmånsbil, lämnas du ofta med slutsatsen att ”det beror på”.

Det saknas ofta något avgörande: ett konkret beslutsunderlag som faktiskt visar vad alternativen innebär i kronor och ören – för dig.

Två parter, olika perspektiv

Problemet är att det som är bäst för den ena parten inte alltid är bäst för den andra:

  • Arbetsgivaren behöver hålla koll på kostnader och lönepolitik
  • Företagsägaren måste väga in sin egen privatekonomi och framtida utdelningsmöjligheter
  • Den anställde vill förstå vad som ger mest pengar att röra sig med – lön eller bil

För att landa i en lösning som är rättvis och ekonomiskt vettig för båda krävs insyn i hur de olika alternativen påverkar respektive parts plånbok.

Ett konkret exempel

Tänk dig en anställd som erbjuds en bilförmån. Företaget har bestämt att leasingkostnaden inte får överstiga 7 000 kr/mån, och att drivmedel för privat körning bekostas av den anställde.

Den anställde hittar en bil som kostar företaget 6 800 kr i månaden. Arbetsgivaren meddelar att samma belopp kan betalas ut som högre lön – om den anställde själv ordnar bil i tjänsten.

Den anställde upptäcker att samma bil går att privatleasa för 6 000 kr/mån – med service, försäkring och vinterdäck inkluderat.

Så vad är bäst?

Här kommer Skattotekets verktyg in

Genom att använda Skattotekets verktyg ”Lön eller förmånsbil”, får både arbetsgivare och anställd en tydlig bild av kostnader, skatter och löneeffekter – baserat på deras faktiska siffror.

I detta exempel visade beräkningen att den anställde skulle få 8 000 kr mer i plånboken varje månad om hen valde högre lön i stället för bilförmån. Det gav utrymme för privatleasing – och ändå ett överskott på 2 000 kr.

Lösningen? Arbetsgivare och anställd delade på vinsten, under förutsättning att arbetsgivaren betalade ut skattefri milersättning för resor i tjänsten. Bägge vann.

Företagsägare? Tänk på detta!

För dig som är ägare i ett fåmansföretag finns ytterligare aspekter. En förmån av fri bil minskar din kontanta lön, vilket kan påverka ditt löneunderlag på K10-blanketten. Eftersom förmånsvärdet inte räknas in, kan det leda till lägre lönebaserat utdelningsutrymme – och i förlängningen högre beskattning.

Med Skattotekets verktyg får du bättre underlag för att väga in även detta i din planering.

Sammanfattning

Det finns inget universellt svar på vad som är bäst – men det finns verktyg som gör svaret tydligare för just dig. Skattotekets tjänst hjälper dig ta beslut som gynnar både anställd och arbetsgivare.

Testa själv och se vad som lönar sig bäst i din situation.