Skaffa bil privat eller på företaget?
Detta beräkningsverktyg utgår från dig som ska använda bilen. Välj bil och inkomst som du önskar ha när samtliga utgifter för bilen är betalda. Med dessa uppgifter beräknar verktyget företagets årliga kostnader för upp till fyra olika finansieringsalternativ: köpa bilen privat, köpa bilen på företaget, operationell leasing eller finansiell leasing. I videon visar vi hur verktyget fungerar. I länkarna nedan hittar du mer information om hur verktyget beräknar kostnaderna för de olika finansieringsalternativen.
Välj märke och bilmodell. Fyll i önskad inkomst efter att samtliga utgifter för bilen är betalda. Ange pris, räntesats, antal år som du tänker använda bilen. Uppskatta därefter värdeminskningen och de årliga driftkostnaderna. Om det är aktuellt att hyra eller leasa bilen på företaget så behöver du fylla leasingavgifterna under leasingperioden tillsammans med uppgifter om restvärde (gäller endast finansiell leasing). Avslutningsvis uppskattar du hur många mil som du kommer att resa med bilen i arbetet.
När du fyllt i dessa uppgifter klickar du på knappen ”visa resultat”. Verktyget presenterar det finansieringsalternativ som ger den lägsta beräknade kostnaden tillsammans med en sammanställning av kostnaderna för de olika alternativen.
Vill du veta mer om vilka uppgifter du behöver fylla så kan du läsa vidare i vår steg för steg guide som du hittar här.
Klicka vidare på övriga flikar om du vill du veta mer om hur verktyget beräknar kostnaderna för de olika finansieringsalternativen.
Privatköp
Detta alternativ räknar ut vad det skulle kosta företaget årligen att betala ut lön och milersättning till dig och att du själv betalar samtliga utgifter för bilen (ränta på lån, värdeminskning, försäkring, fordonsskatt och driftkostnader). Om exempelvis värdeminskningen på bilen bedöms uppgå till 70 000 kr per år, så räknar verktyget ut vad det kommer att kosta företaget i form av lön och sociala avgifter att tillhandahålla dig en ytterligare inkomst på 70 000 kr efter skatt. Vid beräkning av företagets kostnader för att du med skattade pengar själv betalar bilen, så föutsätts att den skattefria milersättning som betalas till dig på 25 kr per mil täcker dina kostnader för resor i arbetet. Beräkningen bygger på ett antagande om att drivmedelskostnaden för elbil uppgår till 6 kr/mil och för övriga bilar till 12 kr per mil. Beräkningarna av företagets kostnader för bilen omfattar däremot inte drivmedel för privat körning.
Privatköpsalternativet bygger på ett antagande om att du betalar 20 % av bilens inköpspris kontant och att du tar lån på resterande 80 %. Avbetalning på lånet antas ske i en takt som motsvarar värdeminskningen på bilen under din innehavstid. Det betyder att när det är dags att sälja bilen så kommer återbetalning ske med den kontantinsats på 20 % som du betalade vid köpet. Av exemplet nedan framgår hur företagets kostnader beräknas vid privatköp.
Exempel
Enes tar ut lön från sitt företag med 480 000 kr om året vilket innebär att han får ut 360 000 kr om året eller 30 000 kr i månaden efter skatt. Han funderar nu på att skaffa en elbil men han vill samtidigt ha kvar 30 000 kr i månaden när alla kostnader för bilen är betalda. Enes behöver alltsåt ta ut mer lön från företaget för att betala bilen och funderar på vad detta kommer att kosta företaget. Enes tänker sig att han ska ha bilen i 4 år. Via bilföretaget löser han en lånekredit som innebär att han betalar 3,5 % årlig ränta på lånet. Inköpspriset för bilen är 500 000 kr och Enes uppskattar att värdeminskningen på bilen är 60 000 kr per år. Den genomsnittliga räntekostnaden för Enes, efter att man tagit hänsyn till att han får avdrag med 30 % av räntorna i sin deklaration, är 5 880 kr om året.
Enes uppskattar försäkringskostnaderna till 6 000 kr per år och driftkostnaderna för bilen till 10 000 kr per år. Eftersom det är en elbil är fordonsskatten 360 kr/år.
Enes uppskattar att han kommer att köra bilen ca till 3 000 mil om året i sitt arbete. Företaget kommer därför att betala ut skattefri milersättning på 75 000 (25 x 3 000) kr om året. Drivmedelskostnaden beräknas till 6 kr/mil eller sammanlagt 18 000 kr om året för de resor som han gör i arbetet. När drivmedlet är betalt återstår 57 000 (75 000 – 18 000) kr.
Enes årliga nettoutgifter för bilen kan summeras till 25 240 kr och består av av följande poster: 5 880 (ränta) + 60 000 (värdeminskning) + 6 000 (försäkring) + 10 000 (driftkostnader) + 360 (fordonskatt) + 18 000 (drivmedel) – 75 000 (milersättning).
För att Enes ska få ut ytterligare 25 240 kr efter skatt så behöver företaget betala ut extra lön med 36 000 kr samt arbetsgivaravgifter med 11 311 kr.
Företagets kostnad för att Enes ska kunna köpa en bil och samtidigt behålla 30 000 kr i månaden efter skatt och efter att samtliga utgifter för bilen är betalda kan då summeras till 122 311 kr och består av följande poster: 75 000 (skattefri milersättning) + 36 000 (extra lön) + 11 311 (soc.avgifter på extra lön).
Företagsköp
Detta alternativ innebär att företaget köper bilen och bygger på ett antagande att köpet till 80 % finansieras med lån och att avbetalning på lånet motsvarar värdeminskningen på bilen under innehavstiden. Vid företagsköp så kommer det att uppkomma en en skattepliktig fömån för dig. För att du inte ska behöva betala förmånsskatten med din kontanta lön så behöver företaget betala ut extra lön som betalas in till Skatteverket som ett skatteavdrag för dig.
Företaget har inte rätt att dra av moms på inköp på av bilen. Däremot får företaget dra av moms på löpande utgifter som hör till bilen (service, däck, däckbyte m.m.).
Exemplet nedan förklarar hur företagets kostnader beräknas om företaget köper bilen.
Exempel:
Milla äger Milla & Co AB (företaget). Företaget planerar att köpa en dieselbil som Milla kommer att använda både i arbetet och privat. Millas årslön före bilförmån är 580 000 kr före skatt och 420 000 kr efter skatt. Förmånsvärdet på bilen är 70 000 kr och innebär ytterligare skatt för Milla på 30 000 kr och arbetsgivaravgifter för företaget på 21 994 (31,42% x 70 000) kr. För att Milla inte ska behöva betala förmånsskatten på 30 000 kr med sin nettolön på 420 000 kr, så behöver företaget göra ett extra löneuttag för Milla på ytterligare 55 000 kr som betalas in till Skatteverket som ett skatteavdrag. Företaget behöver även betala arbetsgivaravgifter på det extra löneuttaget med 17 281 (31,42% x 55 000) kr.
Företagets extra lönekostnader inklusive arbetsgivaravgifter kan därför beräknas till 94 275 ((70 000 x 31,42%) + (55 000 x 31,42 %)+ 55 000)) kr.
Milla uppskattar att hon kommer att köra bilen ca 2 000 mil om året i sitt arbete. Milla betalar själv för allt drivmedel men får skattefri milersättning från företaget med 12 kr/mil. Milersättningen motsvarar Millas utgifter för drivmedel. Företagets kostnad för skattefri milersättning blir därför 24 000 (2 000 x 12) kr om året.
Bilen förväntas minska i värde med 60 000 kr om året. Övriga kostnader för bilen är driftkostnader om 8 000 kr exklusive moms, ränta på 6 000 kr och försäkringskostnader på 6 000 kr.
Företagets årliga kostnader för bilen kan summeras till 198 072 kr och består av följande poster: 94 275 (lön + soc.avg) + 24 000 (milersättning) + 60 000 (värdeminskning) + 8 000 (driftkostnader) + 6 000 (ränta) + 6 000 (försäkring).
Operationell leasing
Operationell leasing kan närmast liknas vid att företaget hyr bilen av leasegivaren under en avtalad period. När det gäller leasing av bil så är den vanligaste leasingperioden 36 månader (3 år). Det är leasegivaren som äger bilen och bär den ekonomiska risken under avtalsperioden.
Det vanligaste vid operationell leasing av bil är att leasingavgiften täcker samtliga kostnader för bilen (s.k. fullserviceleasing). Vår beräkningsmodell utgår från att samtliga utgifter förutom fordonsskatt ingår i leasingavgiften. Om det är så att fordonsskatt ingår i leasingavgifterna, så bör du minska leasingavgifterna med 88,9 % av fordonsskatten. Annars kommer verktyget att räkna fordonsskatten två tånger.
Vid operationell leasing gäller att hälften av momsen får dras av. I beräkningen tillkommer därför 12,5 % av leasingavgiften som en kostnad.
När det gäller företagets kostnader för den anställdes bilfömån och skatteeffekt av milersättning gäller samma förutsättningar som vid företagsköp. Du kan läsa mer om hur dessa kostnader har beräknats under fliken Företagsköp.
Finansiell leasing
Vid finansiell leasing så är det leasetagaren (företaget som leasar bilen) som bär den ekonomiska risken. Parterna avtalar om ett garanterat restvärde vid utgången av avtalet. Det innebär att leasegivaren är garanterad det avtalade restvärdet vid utgången av avtalet. Om marknadsvärdet på bilen vid utgången av avtalet bedöms överstiga restsvärdet så tillfaller ”övervärdet” leasetagaren. Omvänt gäller att leasetagaren är skyldig att ersätta leasegivaren om marknadsvärdet på bilen vid utgången av avtalet är lägre än restvärdet. I beräkningen redovisas uppskattat övervärde som en negativ kostnad (intäkt) för företaget.
Vid finansiell leasing är det leasetagaren som betalar försäkring, skatt, service, försäkring och andra löpande driftkostnader. Beräkningen av dessa kostnader sker därför på samma sätt som vid företagsköp. Beräkningen tar hänsyn till att företaget har rätt att lyfta moms på löpande utgifter som hör till bilen (service, däck, däckbyte m.m.).
Utgångspunkten vid finansiell leasing är att hälften av momsen på leasingavgifterna får dras av. I beräkningen tillkommer därför 12,5% av leasingavgifterna (exklusive moms) som en kostnad för företaget. Observera att det som avtalsmässigt bektraktas som finansiell leasing i vissa fall kan bedömas som ett avbetalningsköp i skattesammanhang med följden att ingen del av momsen i så fall får dras av. En tumregel är att om det redan vid avtalets ingång är uppenbart att restvärdet vid leasingperiodens slut kommer att vara lägre än värdet på bilen vid samma tidpunkt, så talar detta för att det handlar om ett avbetalningsköp i momshänseende. Du kan läsa mer om detta i Skatteverkets ställningstagande från den 22 mars 2024 som du hittar här
När det gäller företagets kostnader för den anställdes bilförmån och skatteeffekt av milersättning gäller samma förutsättningar som vid företagsköp. Du kan läsa mer om hur dessa kostnader beräknas under fliken Företagsköp.